Gennem den seneste tid er isbade blevet yderst populære herhjemme – og det er bestemt ikke uden grund.
Der er nemlig rigtig mange sundhedsmæssige fordele ved regelmæssigt at tage en kold dukkert i et isbad.
Her kan f.eks. nævnes et styrket immunforsvar, forbedret blodcirkulation, forøget søvnkvalitet og et reduceret stressniveau.
Derudover rapporterer mange om en forøget følelse af velvære og energi efter et isbad. Dette skyldes bl.a. frigivelsen af endorfiner, som er kroppens naturlige ‘feel-good’ hormoner.
Hvis du er i tvivl om, hvilket af de mange forskellige isbade, du skal vælge, så læs med her.
Vi har nemlig set nærmere på de 8 bedste isbad kar til haven og hjemmet i 2024.
Indholdsfortegnelse
- 1 Polax Deluxe – Testvinderen
- 2 Polax Original – Bedst til prisen
- 3 Arctic Recovery MAX
- 4 Nords Koldtvandskar
- 5 Avantopool Hanki
- 6 Polax Pro
- 7 Optima Sport Isbad
- 8 Arctic Recovery Pro Arc
- 9 Hvilken type isbad skal jeg vælge?
- 10 Sådan får du mest ud af dit isbad
- 11 Hvor ofte skal vandet i karet skiftes?
- 12 Sådan opretholder du en kølig temperatur i isbadet
Polax Deluxe – Testvinderen
I en test af isbade er det ret svært at komme udenom den danske virksomhed Polax.
Polax er nemlig en af de førende virksomheder på området, og de er kendt for at have nogle af markedets allerbedste isbade.
Deres topmodel inden for transportable isbade hedder Deluxe, og her får man et særdeles godt isbad – både i forhold til kvalitet, stabilitet, rummelighed og isoleringsevne.
Vi tøver derfor ikke med at udnævne Polax Deluxe som testvinderen.
En af de store fordele ved Polax Deluxe er isbadets gode isoleringsevne, som hjælper med at opretholde en jævn, kølig temperatur. Dette er især en fordel i de varmere måneder.
Den gode isoleringsevne kommer bl.a. fra termolåget og det integrerede skumlag i midten, kaldet Cold-Foam.
Polax Deluxe er desuden udført i slidstærkt nylon, som kan tåle al slags vejr. Du kan derfor sagtens lade karet stå udenfor hele året rundt.
En anden betydelig fordel ved Polax Deluxe er dets rummelige størrelse. Med en højde på 75 cm og en diameter på 85 cm, er der nemlig god plads i isbadet – selv for høje personer.
Det er nemt og hurtigt at sætte isbadet op, og det kan hurtigt pakkes sammen igen og tages med i den medfølgende bæretaske, f.eks. til sommerhuset.
Der medfølger også et termometer, så du kan overvåge vandtemperaturen præcist.
Polax Original – Bedst til prisen
Det næste isbad, som vi har taget med, er endnu engang fra Polax. Denne gang er det dog modellen Original, som er Polax’s billigste isbad.
Men selvom det er virksomhedens billigste model, er det langtfra et isbad som ligger i den dårligere ende af markedet – faktisk tværtimod.
Polax Original er nemlig et godt og velfungerende isbad, som giver rigtig meget værdi for pengene.
Isbadet minder til forveksling om Deluxe-modellen, men der er alligevel nogle ret væsentlige forskelle på de to isbade.
De primære forskelle mellem de to modeller er isoleringsevnen, størrelsen og det medfølgende tilbehør.
Original-modellen har – modsat Deluxe-modellen – ikke et integreret skumlag i midten, og der medfølger ikke et termolåg.
Dette giver Original-modellen en lavere isoleringsevne end Deluxe-modellen, hvilket gør det lidt sværere at holde temperaturen nede i sommermånederne.
Der medfølger heller ikke et termometer til Original-modellen, ligesom der gør til Deluxe-modellen, så det skal købes separat, hvis du gerne vil kunne overvåge temperaturen.
Original-modellen er desuden mindre end Deluxe-modellen, men i og med at der ”kun” er tale om 10 cm i diameteren, bemærker man ikke den helt store forskel. Original-modellen føles stadig rummelig.
Arctic Recovery MAX
Den danske virksomhed Arctic Recovery har, ligesom Polax, specialiseret sig i isbadekar, og virksomhedens modeller ligger altid på et højt niveau.
MAX er virksomhedens topmodel indenfor transportable isbade, og her får man et veldesignet og slidstærkt isbad, som sagtens kan holde til at stå ude hele året rundt.
Isbadet er også udstyret med et termolag og et integreret skumlag i midten, hvilket giver det en høj isoleringsevne.
Dette er, som tidligere nævnt, specielt en fordel i sommermånederne.
En anden stor fordel ved Arctic Recovery MAX er, at det er særdeles rummeligt. Karet har nemlig en højde på 85 cm, en diameter på 85 cm og en maks. kapacitet på 375 liter, så der er god plads.
Isbadet leveres med et overtræk, en afløbsslange på 75 cm samt en håndpumpe til oppustning af topringen, som sidder øverst på karet.
Nords Koldtvandskar
Hvis du er på udkig efter et godt isbad i træ, er dette koldtvandskar fra danske Nords en oplagt mulighed.
Her får man et supersolidt og veldesignet isbad, der minder om et traditionelt vildmarksbad.
Isbadet er udført i 42 mm Thermowood, som er varmebehandlet fyrretræ.
Varmebehandlingen gør træet mere formstabilt og gør det modstandsdygtigt over for råd og svamp uden brug af kemikalier.
Baljen har en højde på 115 cm, en udvendig diameter på 108 cm og en maks. kapacitet på hele 750 liter. Der er derfor tale om et stort isbad med rigtig god plads.
Med en vægt på hele 80 kg kan isbadet dog ikke betegnes som transportabelt ligesom de forrige nævnte isbade.
Du skal derfor ikke vælge dette isbad, hvis du ikke har et dedikeret område i haven eller på terrassen, hvor det kan stå permanent eller i længere perioder ad gangen.
Med en pris på næsten 10.000 kr. befinder isbadet sig også i den dyrere ende af markedet, så det kan langtfra betegnes som et billigt isbad
Avantopool Hanki
Hanki, fra den finske producent Avantopool, adskiller sig fra de tidligere nævnte isbade ved at være udstyret med et kølesystem.
Det er dermed supernemt at opretholde en lav temperatur i karet, og du behøver aldrig at tilføje is eller koldt vand for at holde temperaturen nede.
Dette er især en fordel i sommermånederne, hvor traditionelle isbade uden kølere godt kan blive for varme, hvis der ikke jævnligt tilføjes is eller koldt vand.
Kølesystemet kan køle og varme vandet med omkring 8°C i timen, og temperaturen kan indstilles fra +4 °C til +40 °C, så der er også mulighed for at tage en varm dukkert.
Avantopool Hanki koster omkring 40.000 kr., så det er et af de absolut dyreste isbade på det danske marked.
Hvis du ikke er interesseret i kølesystemet, er det dog muligt kun at købe selve karet for omkring 16.000 kr.
Karet er af høj kvalitet og måler 120 cm i længden, 79 cm i bredden, 100 cm i højden og har en maksimal kapacitet på 450 liter, hvilket gør det meget rummeligt.
Polax Pro
Det næste isbad, som vi har valgt at tage med, er endnu en gang fra danske Polax.
Denne gang er det modellen Pro, som er virksomhedens dyreste og største isbad.
Hvis du er på jagt efter et stort isbad, der kan rumme to personer på én gang, er Pro-modellen en oplagt mulighed.
Polax Pro måler nemlig 150 cm i længden, 70 cm i bredden og 78 cm i højden, så der kan sagtens være to voksne personer i karet.
Størrelsen gør det også muligt for en person at ligge ned i karet, ligesom i et badekar, hvilket ikke er muligt i de traditionelle isbade baljer.
Dette er især en fordel, hvis du har knæproblemer, da det giver mulighed for at strække benene helt ud og slappe af i en mere naturlig og behagelig position.
Karet er af høj kvalitet og fremstillet af 10 centimeter tykt glasfiberforstærket materiale, hvilket både sikrer en høj slidstyrke og en god isoleringsevne.
I skrivende stund koster Pro-modellen dog 6.500 kr., hvilket er en hel del dyrere end Polax Original og Polax Deluxe, som henholdsvis koster 950 kr. og 1.300 kr.
Optima Sport Isbad
Optima Sport har specialiseret sig i recovery boots og andre restitutionsprodukter, men for nylig har virksomheden også lanceret et transportabelt isbad kar.
Med en pris, der i skrivende stund ligger på 800 kr., er Optima Sports isbad et af de mest prisvenlige på markedet.
Men på trods af den forholdsvis lave pris, er der langtfra tale om et dårligt isbad.
Optima Sports isbad er nemlig et solidt og velfungerende kar med god rummelighed.
Isbadet har en højde på 80 cm, en diameter på 80 cm og en maks. kapacitet på 350 liter, så der er god plads – selv for høje personer.
Det er også nemt og enkelt at sætte isbadet op, og man kan lige så hurtigt pakke det sammen igen og flytte rundt på det.
Der medfølger en rejsetaske, et overtræk, en håndpumpe samt et oppusteligt låg, som er med til at holde temperaturen nede, når isbadet ikke er i brug.
Arctic Recovery Pro Arc
Pro Arc er Arctic Recovery’s flagskibsmodel, og her får man et oppusteligt isbad, der ligger på et højt niveau.
Dette gælder både når det kommer til stabilitet, rummelighed, isoleringsevne og ikke mindst byggekvalitet.
Arctic Recovery Pro Arc er fremstillet af hærdet glasfibermateriale, hvilket bl.a. sikrer en høj slidstyrke og en god isoleringsevne.
Med en diameter på 100 cm og en højde på 90 cm er der også rigtig god plads i karet, og i princippet kan der godt sidde to personer i det, selvom det kan blive ret trangt.
Hvis du skal være to personer i karet samtidig, eller gerne vil kunne ligge med strakte ben i en mere afslappet position, bør du i stedet vælge Tub Pro Prime-modellen fra Arctic Recovery.
Denne model har nemlig form som et traditionelt badekar, men er ellers helt identisk med Pro Arc-modellen – også prismæssigt.
Med en pris, der i skrivende stund ligger på 6.500 kr., er Arctic Recovery Pro Arc langtfra et billigt isbad, og det er en del dyrere end virksomhedens to andre modeller, som koster henholdsvis 950 og 1.300 kr.
Hvilken type isbad skal jeg vælge?
Hvilken type isbad du skal vælge, afhænger af dine behov og praktiske overvejelser såsom plads, budget og ikke mindst, hvordan og hvor ofte du skal bruge dit isbad.
Der findes mange forskellige typer af isbadekar, men de kan groft sagt inddeles i tre forskellige kategorier:
- Transportable isbade
- Isbade af træ
- Isbade med køler
De transportable isbade er de absolut mest populære, hvilket nok i høj grad skyldes, at de er forholdsvis billige, hurtige at flytte rundt med og nemme at finde plads til – enten i hjemmet, haven eller på altanen.
Transportable isbade er typisk oppustelige, og de leveres ofte med et låg, som hjælper med at opretholde en jævn temperatur i karet, når det ikke er i brug.
Der medfølger også ofte en rejsetaske til de transportable isbade, så de nemt kan tages med, f.eks. i sommerhuset.
En anden stor fordel ved transportable isbade er, at de stort set ikke kræver nogen form for vedligeholdelse, så der skal ikke investeres tid eller penge i at holde dem i god stand.
Isbade af træ minder til forveksling om traditionelle vildmarksbade. De er typisk store, tunge og udført af Thermowood, som er fyrretræ, der har gennemgået en varmebehandling for at øge dets modstandsdygtighed over for råd, svamp og skiftende vejrforhold.
De fleste modeller har et flot og naturligt udseende, som passer rigtig godt ind i haven eller på terrassen.
Men eftersom de ofte vejer mere end 80 kg, kan man ikke lige så nemt flytte rundt på dem, som man kan med et transportabelt isbad.
Isbade af træ er også typisk dyrere end transportable isbade, og de kræver en del mere vedligeholdelse, hvis de skal holde i mange år og bevare deres flotte udseende.
Isbade med kølere er den absolut mest avancerede og dyreste type af isbadekar.
Med et indbygget kølesystem kan man nemt justere og kontrollere vandtemperaturen nøjagtigt og opretholde en konstant kold temperatur uden at skulle tilføje is – selv på de varmeste sommerdage.
Denne type isbade bliver ofte brugt af professionelle sportsudøvere og sportsorganisationer.
Med priser, der starter på omkring 40.000 kr. og går op til over 100.000 kr., er det nemlig de færreste private, der prioriterer en sådan investering.
Private, der overvejer at købe et isbad med køler, bør nøje overveje, om en enklere og billigere type isbad ville være tilstrækkelig til at opfylde deres behov.
Det er også vigtigt at tage de løbende omkostninger i betragtning, såsom strømforbrug og eventuel vedligeholdelse.
Sådan får du mest ud af dit isbad
Der findes som sådan ikke nogen gyldne regler for, hvordan du skal bruge dit isbad for at høste flest mulige sundhedsmæssige fordele, men der er alligevel nogle generelle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at maksimere udbyttet og sikre en sikker og positiv oplevelse.
1. Start gradvist og væn din krop til kulden: Hvis du er ny til isbadning, er det vigtigt at starte langsomt op. Begynd med kortere sessioner på omkring 30 sekunder til 2 minutter og øg gradvist varigheden til 5 – 10 minutter, efterhånden som din krop vænner sig til de lave temperaturer.
2. Vær opmærksom på vandtemperaturen: Den ideelle temperatur for et isbad ligger mellem 3°C og 15°C. Det er koldt nok til at stimulere kroppens positive reaktioner uden at være for ekstremt. Brug gerne et termometer for at sikre, at temperaturen ca. holder sig inden for dette interval.
3. Gør det regelmæssigt: For at opnå de fulde fordele ved isbadning er det vigtigt, at du gør det regelmæssigt. Du bør ideelt set gøre det et par gange om ugen, men du kan også sagtens gøre det hver dag, hvis du har tid og mulighed for det.
4. Forbered dig mentalt på det kolde dyk: Isbadning kræver en vis form for mental forberedelse. Prøv at indstille dig positivt og roligt inden hver dukkert. Du bør altid undgå at hyperventilere, men i stedet fokusere på at opretholde en rolig, dyb og kontrolleret vejrtrækning.
Dybe, rolige vejrtrækninger hjælper nemlig med at berolige nervesystemet og forberede kroppen på den pludselige ændring i temperatur.
5. Lyt altid til din krop: Det er vigtigt at lytte til din krops signaler, når du isbader. Hvis du begynder at føle kraftigt ubehag eller oplever smerte, er det tid til at komme op af det kolde vand. Husk at isbadning aldrig må være decideret pinefuldt.
6. Husk opvarmningen efterfølgende: Når du kommer op af dit isbad kar, er det vigtigt at varme kroppen op gradvist. Tør dig hurtigt og klæd dig varmt på. Dynamiske strækøvelser eller en rask gåtur kan også være en glimrende hjælp til at genopvarme kroppen naturligt.
7. Sikkerhed først: Isbadning er sikkert og sundt for langt de fleste, men hvis du er gravid, bør du undgå isbadning gennem hele graviditetsperioden. Hvis du har visse medicinske tilstande såsom hjertekarsygdomme, er det også vigtigt at konsultere en læge, før du begynder på isbadning.
Du skal desuden altid være opmærksom på akutte tegn på underafkøling (hypotermi), såsom ukontrollerbare kulderystelser, sløvhed eller forvirring. Stig op ad vandet med det samme, hvis du oplever nogen af disse symptomer.
Hvor ofte skal vandet i karet skiftes?
Hvor ofte vandet skal udskiftes, afhænger af flere faktorer, herunder hvor ofte isbad baljen bruges, antallet af personer, der bruger den, og om den er udstyret med et filtreringssystem.
Hvis dit isbad ikke har et filtreringssystem, bør du som hovedregel skifte vandet 2-4 gange månedligt.
Dog kan det i sommermånederne, når luftfugtigheden stiger, være nødvendigt at udskifte vandet oftere, eventuelt ugentligt eller hver fjortende dag.
Hvis du har et isbad kar med låg, bør du altid huske at lukke det efter brug. Dette hjælper nemlig med at holde blade, støv og andet snavs ude af karet.
Sådan opretholder du en kølig temperatur i isbadet
Hvis du ikke har et af de helt dyre og avancerede isbade med indbyggede kølesystemer, vil det typisk være nødvendigt at tilføje is til karet på de varme sommerdage.
Mængden af is afhænger af, hvor koldt du gerne vil have det, og hvor godt isoleret dit isbad er. Du kan f.eks. fryse 4-liters poser, plastikflasker eller hele isterningebakker og tilføje dem til vandet lidt før du hopper i.
I sommermånederne er det særligt vigtigt at placere isbadet et sted med skygge, hvor solen ikke bager direkte på det og opvarmer vandet – f.eks. under et træ eller en parasol.
Du bør også altid sørge for at ”lukke” karet, hvis du har et isbad med låg. Dette hjælper nemlig med at opretholde en kølig, jævn temperatur.
Be the first to comment